‘We hebben beloofd er voor tante Ger te zijn’

Voor Marrie van Dijken uit Groot-Ammers is haar ‘tante Ger’ eigenlijk een geadopteerde tante. “We kennen haar via onze zoon, die indertijd een krantenwijk had en wel eens een praatje met haar man maakte. Dat is uitgegroeid tot een hecht contact. Haar man is inmiddels overleden. Wij hebben hem beloofd om voor zijn vrouw te zorgen. Zij heeft zelf nooit kinderen gekregen. Maar tante Ger is als een oma voor onze kinderen.”

Christelijke identiteit

“Tante Ger woont nu sinds vier en een half jaar in Huize Spoorzicht. Zij kon niet meer goed voor zichzelf zorgen. Alleen thuiszorg was voor haar niet meer voldoende. Wij zijn toen samen met haar op zoek gegaan naar een particulier huis met een christelijke identiteit. Tante Ger stond wel op de urgentielijst voor een huis in Sliedrecht, maar daar was toen geen plek. In Huize Spoorzicht wel. Rhenen ligt weliswaar vijftig autominuten van Groot-Ammers vandaan, maar een nicht van tante Ger woont daar ook. Toen was de zaak snel beklonken.”

Kleinschalig

“Wat haar hier zo aansprak, was het gemoedelijk en kleinschalig karakter. De bewoners hebben een zit-slaapkamer met een mooi uitzicht. Er staat een bureautje en een makkelijke stoel. Veel bewoners maken overdag gebruik van de gemeenschappelijke huiskamer. Tante Ger vindt het gezellig om samen koffie te drinken. Er is veel persoonlijke aandacht. Omdat niet iedereen nog makkelijk kan eten, krijgen de bewoners iedere dag een verse fruitsmoothie. De maaltijden zijn eenvoudig maar gezond. De verzorging is sowieso prima. We zien het aan tante Ger. Zij is lichamelijk weer beter, net als tijdens de laatste periode thuis.”

Liefde en geduld

Vooral de liefde en het geduld die het team iedere dag weer toont, vallen Marrie van Dijken op. “Ik ga twee keer per week bij tante Ger op bezoek. Mijn man één keer per week. Dus we kunnen goed zien hoe het eraan toegaat. De verpleegkundigen en verzorgenden hebben zo veel tact. Ze kunnen alles ombuigen naar iets positiefs. Daardoor is er een goede sfeer.”

Individuele wensen

“De mensen van Huize Spoorzicht staan open voor allerlei nieuwe activiteiten. Bij mooi weer gaan ze regelmatig wandelen met de bewoners die dat willen. Er is ook iedere week dagbesteding in ’t Achterhuis. Huize Spoorzicht bestaat nog niet zo heel lang, maar ze doen het echt goed. Het team houdt zoveel mogelijk rekening met de individuele wensen van bewoners. Zo is er een bewoner die graag tuiniert, maar niet meer zo mobiel is. Voor hem is een tuin op hoogte gecreëerd met behulp van een rolsteiger. Fantastisch toch …?”